Krantenartikel Oranjefonds

Reuring in de Buurt

Lockdowns. 1,5 meter afstand houden. Gesloten buurthuizen. Activiteiten die niet of in beperkte mate doorgingen. Beperkt bezoek kunnen ontvangen. De afgelopen twee jaar was elkaar ontmoeten niet meer vanzelfsprekend. Hierdoor verdween er ook een hoop gezelligheid in buurten en is het onderlinge contact tussen buurtbewoners én tussen buurtorganisaties verwaterd. Hoogste tijd dus om elkaar weer op te zoeken en weer wat reuring in buurten te organiseren!  

Waarom dit programma?

In 2022 wil het Oranje Fonds écht een boost geven aan (opnieuw) kennismaken in de buurt. Want buurten doen ertoe! We doen dit met de tender Reuring in de buurt. Events om buurten weer in beweging krijgen kunnen hiervoor tussen 1 juni en 15 september een aanvraag indienen. We denken hierbij bijvoorbeeld aan wijkfestivals met activiteiten op meerdere plekken of een theaterproductie op locatie voor en door buurtbewoners. 

Ontmoeting stimuleren

Het zichtbaar maken van ontmoetingen tussen buurtbewoners die niet vanzelfsprekend met elkaar in contact komen vormt een belangrijk aandachtspunt in deze tender. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat door het zien van dit soort ontmoetingen mensen zich eerder openstellen voor contact. Zeker in buurten waar mensen elkaar niet goed kennen kan dit echt bijdragen aan meer betekenisvolle ontmoetingen. Maak deze ontmoetingen dus zichtbaar via bijvoorbeeld een vlog, interviews in een lokaal krantje of Facebookberichten.   

Kennisdagen

Voor deelnemers worden twee kennisdagen georganiseerd, met workshops over onder meer wat wel en niet werkt bij het stimuleren van contact, de inzet van sociale media om ontmoetingen zichtbaar te maken en het betrekken van bewoners bij blijvende reuring in hun buurt. Deze kennisdagen zijn gratis en niet verplicht. 

Criteria & voorwaarden

Bekijk alle criteria & voorwaarden

Vragen? 

Voor vragen kun je mailen naar reuring@oranjefonds.nl of bellen via 030 656 45 24.

Aanvragen

De aanmeldperiode voor de tender is 1 juni – 15 september 2022. Een aanvraag indienen kan alleen via Mijn.OranjeFonds.nl.

Nieuwsgierig welke vragen er allemaal worden gesteld op het moment dat je een aanvraag doet? Let op: Dit document mag niet gebruikt worden om een aanvraag te doen!

Vragen aanvraag Reuring in de Buurt